Voedselbeloningen

Maar een paard krijgt toch voedselnijd van werken met voer?

Veel mensen durven het niet aan om met voedsel te werken omdat hun paard dan gaat schooien, happen en voedselnijd kan krijgen. Dieren en voedsel blijft voor veel mensen toch een struikelblok. In de methodes die in dit boek beschreven staan, staan oefeningen waardoor voedselnijd minder/vermeden kan worden. Wanneer je ten alle tijden duidelijk bent tegenover je paard, dus jij degene bent die beslist wanneer er eten komt, verminder je voedselnijd al enorm.

Daarnaast moet je vooral opletten dat wanneer je paard voedselnijd vertoond, dat je niet toegeeft. Dreigt hij omdat hij voer wil? Stuur je paard weg. Jij beslist wanneer er voer komt. Niet je paard. Daarnaast is ook zeker het voerweigeren met clickeren een aanrader. Een paard leert dat er geen eten hoort tot er is bevestigd dat hij iets krijgt -> de click. Maar de meeste paarden die voedselnijd vertonen zijn puur dominant. Geef ze niet hun zin, deins niet terug en blijf de beslissende partij over wanneer er wel of geen voedsel komt.

Met welk voer belonen?

Maar waarmee moet je een paard nu belonen? Veel mensen gaan voor de paardensnoepjes. Dit raad ik af. Ze zijn duur, groot, en niet geschikt om veel en snel achter elkaar te blijven geven, wat wel nodig is in het begin van je trainingsfase.

Daarnaast word er vaak gebruikt gemaakt van stukjes wortel/appel, deze zijn ideaal! Zorg er wel voor dat ze goed klein gesneden zijn zodat een paard niet elke keer een hele hap moet wegwerken voor je weer verder kunt met de volgende oefening. Bedenk wel dat appel en wortel enorm gaat plakken in je jas/broekzak/voertasje. En let er op dat je geen beschimmelde of oude stukjes geeft.

Stukken brood zijn minder handig. Kleine gedroogde blokjes brood kan wel, maar een snee brood is vaak erg veel per keer en geen handig ‘train voer’. Het blijft plakken, word vochtig en het is niet makkelijk op te bergen.

Zelf kies ik altijd voor bix/muesli. Dan weet je zeker dat je paard het lust, dat hij het mag eten en het is altijd voorhanden. Het grote voordeel van bix is dat je het makkelijk kunt voeren en het niet snel op gaat. Je kunt de bix gewoon van het dagelijks rantsoen aftrekken. Wanneer je met bix of muesli beloont hoef je maar 2/3 korreltjes te geven als beloning waardoor je paard nooit teveel binnen kan krijgen. In een training gaan er dan ook maar gemiddeld 1 á 2 handjes voer doorheen. Je kunt gewoon werken met het voer dat je paard altijd al heeft: sportbrok, basisbrok, extra haverbrok, merrie brok, gemixte muesli, speciale muesli…

De clicker

De clicker is een klein apparaatje dat je gewoon in de dierenwinkel kunt kopen. Als je hem ‘clickt’ maakt hij een metalen clickgeluid. Het principe van een clicker is dat het geluid nooit verandert en het voor een paard dus erg duidelijk is wat er wordt bedoeld. Je kunt ook je stem gebruiken, maar als je in andere stemmingen bent dan normaal, merkt je paard het direct.

De click is het signaal dat het paard iets goed doet. Pas ná de clicker mag hij een voedselbeloning aannemen. Hiermee kun je een paard leren dat hij pas een beloning krijgt na de click, dus nadat hij iets goed heeft gedaan. In het begin zal een paard niet snappen wat de click inhoud, maar dit is eenvoudig te trainen met ‘voerweigeren’ en ‘targetten’.

Gebruik van de clicker als ‘goed’

In de dagelijkse paardentraining wordt ook regelmatig een clicker gebruikt. Maar meestal is hier geen voedselbeloning aan gekoppeld. Daar betekent de click dat het paard goed op weg is. Dit kan bij dressuur, springen, western… Het vergemakkelijkt soms het aanleren van bijvoorbeeld dressuur-oefeningen omdat je het correcte moment tot op de seconde aan kunt geven voor het paard.

Meer clicken kan natuurlijk gebeuren omdat je enorm enthousiast bent over iets. Voor een paard blijft een click gewoon een click, een aankondiging voor lekkers…

Clickeren als gedragstherapie

Met de clicker kun je veel meer dan een paard kunstjes leren. De clicker kun je ook gebruiken in gedragstrainingen. Als een paard niet wil trailerladen kun je aan de hand van de clicker het paard laten weten dat elk stapje de trailer op, al heel goed van hem is. Wanneer een paard word ingereden kun je met de clicker laten weten dat hij het goed doet zodra hij zich rustig gedraagt.

Het enige wat je zelf moet oefenen is het goed timen met het clickeren. Dit kun je het best oefenen met een radio. Je kiest een woord dat vaak voorkomt in de songtekst en clickt telkens wanneer je het woord hoort.

LET OP!

De click is GEEN beloning op zich, maar een aankondiging van een beloning. Een click heeft voor een paard de inhoud ‘nu komt er voer’ en betekent voor een paard verder vrij weinig tot niets. Het is puur een ‘ticket’ voor eten. Ze weten bij de click dat ze goed bezig zijn en dat er dus iets lekkers komt.

Zelf maak ik vaak gebruik van een lage tongklik. Dat is voor mij een stuk makkelijker omdat ik heel goed ben in van alles en nog wat kwijt raken. Een tong kun je namelijk moeilijk verliezen? Voor paarden blijft dit duidelijk omdat ik altijd dezelfde hoogte geluid aanhoud in de klik. Daarnaast komen er ook in een klik met de tong niet teveel emoties door.

 

Voerweigeren

Voerweigeren is een stukje respect hebben voor de eigenaar. Dus geen gebedel om brokjes, geen oefeningen misbruiken om toch iets te kunnen verdienen maar keurig wachten op commando’s en pas ná de click het voer aan mogen nemen.

Om het voerweigeren op te starten begin je met je hand gesloten en je arm gestrekt voor je te houden, in de ruimte van het paard, praktisch onder zijn neus. Hij moet van jouw hand afblijven, door je knokkel te bewegen en (alleen als reactie uitblijft) een duw tegen de neus te geven. Het is belangrijk dat je je hand niet terugtrekt, dan geef je toe aan het bedelen door het paard toe te laten in jouw ruimte. Houd je arm te allen tijde recht voor je uit. Pas als het paard even afgeleid lijkt of afstand houd en dus van je hand afblijft, een click geven en gelijk de hand openen om het paard toe te staan de beloning te pakken. Wanneer het paard netjes van je hand afblijft en pas na de click de beloning aanneemt, kun je het gaan proberen met geopende hand. Als het paard hierbij te enthousiast wordt, moet hij op de plek worden gezet. Laat hem een paar stappen terug zetten en begin opnieuw.

Als je met hand open wilt gaan trainen mag je je hand weer niet terugtrekken. Sluit hem en duw je paard even terug met duidelijk ‘wachten!’ als commando.

Als het voerweigeren succesvol is aangeleerd kan een paard zeker een seconde of 10 van je hand afblijven tot jij het click signaal geeft dat hij de beloning aan mag nemen.

 

 

Er mag niets uit deze tekst gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming.
Tekst is afkomstig uit ‘Vrijheidsdressuur, meer dan een kunstje’

Meer informatie: www.vrijheidsdressuurboek.nl