Targetten

Targetten

Targetten is het aanraken van een object of lichaamsdeel op commando. Het targetten kun je zien als een kunstje op zichzelf, maar het is voornamelijk de voorbereiding op grotere oefeningen en het leren om reactie te geven op uitgelokt gedrag. Veel paarden zien het targetten ook als een enorm leuk spel en het is dus zeer geschikt om jonge paarden mee te trainen.

 Targetten, wat voor nut heeft het nou?
Targetten lijkt een beetje nutteloos, waarom zou je een paard dingen aan willen leren raken? Dat is toch geen ‘echt kunstje’? Targetten zelf is ook geen kunstje, maar een motivatie om het paard te leren zelf dingen te gaan doen. Door middel van targetten kun je ook grotere oefeningen gaan aanleren zoals dingen vasthouden, apporteren, voetballen en zelfs oefeningen als steigeren.

Targetten kan daarnaast ook nog eens met verschillende lichaamsdelen zoals de knie, de achterhand, de buik…. Hiermee kan weer een Spaanse pas, jambette, keertwending, bokken of klassieke buiging  worden getraind.

IMG_6146

Basistargets
Om een paard te leren targetten heb je een target nodig. Dit kan van alles zijn. Van een stuk karton tot een dekseltje, van een borstel tot een pion. Het moet gemakkelijk vast te houden zijn en enigszins paardbestendig. Het gemakkelijkst is om de clicker op de target te leggen en dat in 1 hand te houden, hierdoor kun je met je andere hand gemakkelijker gelijk belonen.

Begin met de target achter je rug te houden. Daarna houd je hem een paar centimeter voor de neus van het paard. Strekt het paard zijn neus naar de target en raakt hij hem aan, dan click en beloon je. HOUDT DE TARGET GELIJK WEER ACHTER JE RUG. Dit is belangrijk omdat het de target steeds nieuw en interessant houdt, als het paard de target continu ziet is het interessante er vanaf en zal hij hem niet meer aanraken. Herhaal dit een paar keer tot het paard de target aanraakt zodra hij hem ziet.

Hierna begin je met een stemcommando te koppelen aan het aanraken. Houdt de target op een iets verdere afstand en vraag om ‘Touch’ of ‘Raak’. Raakt het paard de target aan, click en beloon. Begin daarna met de target op verschillende plekken te vragen, dus links, rechts, laag, hoog, een stukje verder. Als dit goed gaat kun je een stapje verder gaan.

De handtarget
De handtarget is het targetten op je hand. Het is ideaal om op lange afstand te targetten en het paard naar je toe te laten komen op de wei, in de bak of als hij is ontsnapt. De gemakkelijkste commando’s voor een handtarget zijn in je handen klappen, je hand omhoog steken en ‘touch’ zeggen. Het in de handen klappen laat je paard opletten, het ‘touch’ (of ander commando) is het normale target-commando. Je begint zoals je het gewone targetten hebt aangeleerd, het aanraken van je hand. Dit kun je op steeds langere afstand gaan uitvoeren tot je aan de andere kant van de trainingspiste staat.

Apporteren/aanraken op afstand
Het meest gemakkelijk is voor deze oefening een pion of een bal te gebruiken. (Pion is goed zichtbaar, bal kun je weggooien.) Begin weer met het normale targetten op het nieuwe voorwerp. Het idee van het targetten op de pion is dat je je paard van je af kunt sturen, de pion aan laat raken, en weer terug naar jou laat komen. Je begint met een kleine afstand, vraagt om een ‘touch’, clickt bij het aanraken van de target en laat het paard de beloning bij jou ophalen. Dit kun je uitbreiden tot je een steeds grotere afstand hebt. Bij het targetten op een bal kun je een paard leren dat hij de bal volgt als je hem weggooit. Ook hier begin je weer bij het gewone targetten, daarna begin je met de bal op de grond te leggen. Als het paard dat begrijpt kun je starten met de bal weg te rollen en daarna ook weg te gooien. (Niet vergeten te clicken als het paard de bal/pion raakt.)

 

IMG_4491

Voetballen
Voor het voetballen heb je een bal nodig die groot genoeg is voor het paard om weg te trappen met een been of weg te rollen met de neus. Het is per paard verschillend of er met een been of de neus wordt gevoetbald. Wanneer het paard de bal aanraakt, click en beloon je. Dit kan uitgebouwd worden naar fanatiek voetballen en dus ook terugspelen.

Het targetten met andere lichaamsdelen
Om het targetten met andere lichaamsdelen aan te leren moet het paard zelf goed gemotiveerd worden. Je kunt beginnen met de target op het paard te houden en daarna te clicken en te belonen. Je kunt ook het paard uitnodigen om de target zelf aan te gaan raken, in beide gevallen zal het paard waarschijnlijk gewoon met de neus willen targetten. Het is dus het beste om een compleet andere target te gebruiken voor de lichaamstargets.

 

Deze tekst is afkomstig uit ‘Vrijheidsdressuur, meer dan een kunstje’
Op deze tekst rust auteursrecht. www.vrijheidsdressuurboek.nl