Gedrag shapen

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een oefening beter kunt maken, langer kunt volhouden of kunt perfectioneren. Hoe houd je bijvoorbeeld een jambette langer vast? Of hoe leer je je paard dat hij pas mag stoppen met een oefening als jij dat als trainer aangeeft?

Eigenlijk is dit niet zo moeilijk…. Probeer eens te kijken naar het systeem waar ik gebruik van maak: Clickertraining. (klik HIER voor een korte introductie).
Het systeem: vraag, click, beloning kun je gaan uitbreiden en gaan gebruiken om oefeningen te gaan ‘shapen’ en perfectioneren. Hiervoor gebruik ik een ‘go on cue’ en een ‘end cue’.

as15

 

GO ON CUE
Een “Go On” cue is een signaal dat je je paard kan leren om een oefening vol te gaan houden. Zo gebruik ik bijvoorbeeld bij een jambette de cue ‘vast’ als signaal om de jambette vast te gaan houden.
Voor het steigeren/spaanse pas gebruik ik ritmisch tongeklik. Hiervoor kies ik omdat het voor een paard tijdens het rijden bijvoorbeeld een bekend geluid is om ‘door te gaan’. Het klikken bij de spaanse pas (draf/galop) is voornamelijk ook om het ritme aan te geven. Ook kun je deze cue gebruiken bij oefeningen zoals piaffe of verzameling in vrijheid.

Voor rustige oefeningen zoals de klassieke buiging, compliment of het liggen gebruik ik het commando ‘steady’. Deze cue gebruik ik vaak al bij het ‘parkeren’ om een paard te laten weten dat hij op de plaats moet blijven en niets anders moet uitvoeren tot ik aangeef dat het gedrag veranderd mag worden.

Hieronder zie je een duidelijk voorbeeld van de serie van 3 cues + de uiteindelijke beloningscue.

Ik vraag de oefening, in dit geval de klassieke buiging door mijn normale commando te gebruiken: “PLIE” + het zweepcommando.
De oefening word uitgevoerd en ik vraag de oefening vast te houden ‘STEADY’.  Wanneer ik dit voldoende vind gebruik ik de ‘endcue’ (vaak click, in dit geval “GOOD BOY”)
Als je goed kijk naar de reacties van Flame zie je dat hij deze cues snapt en er ook goed op reageert.

 

END CUE

De ‘END CUE’ is het signaal dat je paard mag stoppen met waar hij mee bezig is. Eigenlijk is dit al het click signaal tijdens je gewone training. Je vraagt een oefening, je clickt, je beloont. Maar met die click kun je nu nét even meer. Je kunt hem namelijk gaan uitstellen tot een oefening langer is volgehouden.

Eigenlijk is dit een vrij simpel iets, zeker als je paard de GO ON cue begrijpt.

Let wel op dat wanneer je een oefening wil gaan uitbreiden dat je dit stapje voor stapje gaat doen. Het steigeren is een goed voorbeeld voor het uitbreiden van een oefening. Steigeren is namelijk een leuke oefening, zelf vind ik het nog veel leuker als een paard het ook daadwerkelijk langer kan volhouden….

Helaas is het niet zo eenvoudig dat je je paard laat steigeren, wacht en de end cue geeft. Dit is iets wat je heel langzaam en stapje voor stapje zal moeten gaan opbouwen. Begin met een fractie van een seconde en geef een duidelijke endcue. Voor het steigeren gebruik ik zelf bijvoorbeeld “GOOEED” of de click waarbij ik in mijn houding ook erg duidelijk ben wat ik vraag. Zo geef ik tijdens het steiger commando een houding waarbij ik mezelf groot maak en voor het naar beneden komen ga ik zelf ook ver naar beneden.

Op dit filmpje van een steiger training met Frits zie je heel duidelijk wat mijn houding aan hem vertelt en vervolgens zijn reactie:

 

Wil je dus oefeningen perfectioneren of langer laten duren? Ga werken aan een ‘GO ON cue’ en een duidelijke ‘END cue’…. Dit is de sleutel tot het verbeteren van elke oefening!