‘De basis’
Net zoals bij elke tak van de paardensport kun je niet gelijk aan vrijheidsdressuur beginnen zonder een degelijke basis. Het is belangrijk een opgevoed paard te hebben, die keurig voor jou opzij stapt, achteruit gaat, niet in jou ruimte dringt en ZEKER niet bijt of slaat.
Je begint met een paard natuurlijk braaf aan een halster te leren staan. Dat is wel een vereiste. Een paard dat zich losrukt zal je niet kunnen trainen. Er word namelijk veel met halster gewerkt omdat een paard hier en daar steun en begrenzing nodig heeft.
Uit je eigen ruimte blijven is ook een vereiste. Een paard dat telkens in je komt staan werkt niet makkelijk. Zorg ervoor dat je vrij kunt bewegen zonder dat het paard in de weg staat. Staat je paard wel in de weg? Dan is het zijn eigen schuld, moet hij maar voor jou opzij gaan. Zorg ervoor dat als je paard in je ruimte komt je hem per direct corrigeert en achteruit zet. Maar kijk eerst eens naar je eigen houding, stap je terug als je paard dichterbij komt? Dan geef jij jezelf ‘gewonnen’ waardoor je paard alleen maar meer in je ruimte zal komen. Stap dus NOOIT achteruit voor een paard maar laat hem voor jou achteruit gaan.
Daarnaast is het wel makkelijk als je paard voor jou achteruit kan gaan. Achteruit zetten is 1 van de makkelijkste en vriendelijkste manieren om een paard te corrigeren. Daarnaast is netjes achteruitgaan altijd mooi meegenomen als je paard eens ergens bekneld komt te zitten waar hij niet kan draaien. Als je paard netjes achteruitgaat is dat mooi meegenomen, doet hij dat niet dan zal je dat eerst aan moeten leren voor je verder kunt met vrijheidsdressuur. Dit kun je doen door het paard kort bij het halster te pakken, jezelf groot te maken en hem achteruit te sturen (evt met behulp van een tikje met de zweep op de borst). Gebruik een stem commando zoals ‘back’ of ‘terug’ om duidelijk te maken wat je wilt. Is je paard lomp en gaat hij alleen maar meer vooruit? Word streng en geef hem een corrigerende tik op de borst. Een stap achteruit levert een click en een beloning op, maar meestal heeft een paard ook zonder beloning maar gewoon achteruit te gaan.
Het is ook prettig als je paard voor jou opzij gaat. Sommige paarden vinden het erg leuk om hun baasje lekker klem te zetten tegen een muur of in de box, maar dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Zorg er dus voor dat je paard voor jou opzij gaat en niet andersom. Ook hier moet je weer eerst naar je eigen houding kijken; ga jij opzij voor het paard? Stop daar mee en laat je paard voor jou opzij gaan. Constante druk uitoefenen door duwen tegen je paard zal hem niet opzij laten gaan, een keer kort met de vinger in de bil of borst prikken heeft meer effect. Ook hier kun je belonen met de clicker als je wil, maar een paard behoort voor zijn eigenaar te wijken.
Bijten en trappen… Absoluut ongewenst en zelfs mogelijk gevaarlijk gedrag. Het is heel belangrijk dat dit zo snel mogelijk word afgeleerd. Het is ook aan te raden hier eventueel een professional voor in te schakelen als je zelf niet weet hoe het op te lossen. Dit om ergere ongelukken te voorkomen.
Daarnaast moet je weten wanneer wel en wanneer niet te corrigeren: Zie je het aankomen, waarschuw eerst met stem, zet een paard door dan mag je hem rustig een tik verkopen. Geen achterlijk harde klap, maar gewoon een corrigerende tik. Een paard heeft jou gewoon niet te bijten of te slaan. Dat moet je altijd in je achterhoofd houden. Een paard weegt al gauw 600 kilo en een mens een tiende daarvan. Dus de impact van jou tik kan nooit zo groot zijn als paarden die met elkaar ‘spelen’ of elkaar op de plek zetten in de wei. Let wel op je timing, niet een minuut na een bijt of trap nog corrigeren, maar zodra een paard aanstalten maakt gelijk corrigeren.
(afkomstig uit: ‘Vrijheidsdressuur, meer dan een kunstje’)
© 2017 Visibre Team