Een oefening zet je op een commando… Maar welke commando’s zijn nu handig? En vooral, waarom?…. Neem bijvoorbeeld de jambette. Veel mensen zetten deze op een wijs of handcommando, of gaan naast het paard staan en duwen dan de zweep in de oksel. Dit is natuurlijk hardstikke handig voor de jambette, maar stel jezelf de vraag: hoe breid ik deze oefening nu uit naar een spaanse pas? Persoonlijk ben ik sowieso al geen voorstander van wijs en handcommando’s, zeker niet met oefeningen zoals een jambette omdat een paard dit zeer makkelijk kan gaan misbruiken en het gevaarlijk uit kan pakken.
Hieronder zal ik een lijst gaan zetten van veelgebruikte/logische commando’s en wáárom bepaalde commando’s zijn zoals ze zijn….
De kleine hoofdkunstjes
Kleine hoofdkunstjes staan bij mij wel vaak op een handgebaar + stemcommando, dit omdat ze vrij onschuldig zijn en het makkelijker is om dicht bij het hoofd een hand te gebruiken in plaats van een zweep. Voor het NEE SCHUDDEN gebruik ik altijd het stemcommando ‘SHAKE’. Ik gebruik nooit ‘NEE’ als commando omdat dit voor veel mensen ook een vocale correctie is. Het is natuurlijk verwarrend voor je paard dat wanneer je een commando geeft voor het nee schudden hij gelijk vocaal gecorrigeerd word. Voor het handgebaar gebruik ik 1 hand waarmee ik bij het oor een schud beweging maak.
Voor het ja knikken gebruik ik een lang stemcommando: “JAAAAA” waarbij ik mijn hand op en neer beweeg voor het ja knikken. Dit is een logisch commando omdat je het vaak ook door je hand op en neer te bewegen het ja knikken aanleert.
HET KUSJE geven leer ik aan op commando ‘KUUSSSJJEEE’ waarbij ik op mijn wang tik. Ook dit is een vrij logisch commando omdat het in de aanleerfase via targetten op het gezicht word gedaan.
Voor het GAPEN strek ik mijn hand open en vraag ik “GAAP”. Hand open is bewust gekozen omdat het op geen enkel ander commando lijkt.
Natuurlijk kun je daar ook creatief in zijn en bijvoorbeeld je eigen mond open doen!
Voor het FLEMEN wijs ik met mijn vinger omhoog en vraag ik “FLEEM”.
Natuurlijk zijn er nog tal van variaties op de commando’s, zowel voor de stem en voor de hand (of misschien toch zweep?) commando’s. Let er op dat je paard enkel de klanken snapt en niet het gehele woord en dat de positie van je lichaam tegenover het paard ook al veel voor je paard kan zeggen over het commando of wat er komen gaat.
De JAMBETTE
Links zie je het commando op de schouder, rechts op zweep commando. Waar zou ik het veiligste staan?…. Waaruit kan ik die spaanse pas later aanleren of zelfs het uitslaan in het steigeren? De jambette is een typische oefening waarbij je goed moet opletten WAAROM je WELK commando kiest omdat de jambette een oefening is die je op veel manieren kunt uitbreiden. Wanneer je het op een hand/wijs commando zet of vanaf de zijkant geeft je dat moeite om naar een spaanse pas te gaan werken. Zelf zet ik de jambette dus altijd op een commando van schuin voor. Altijd buiten de reikwijdte van het paard maar wel in een positie om hieruit later de spaanse pas verder te kunnen gaan vragen. Daarnaast zet ik het altijd op zweepcommando. Niet op borst of schouder hoogte (probeer maar eens jambette links en rechts snel achter elkaar te vragen op die manier) maar tussen knie en koot. Dat is de makkelijkste positie en het meest handige commando om later op verder te werken naar andere oefeningen. (spaanse pas/draf/galop, uitslaan in het steigeren, wending om de voorhand + jambette etc). Verder gebruik ik stemcommando ‘PAS’. Lekker duidelijk, kort en krachtig en dat geeft mij de woorden BEEN en VOET voor het voetje geven omdat de klank totaal anders is.
De SPAANSE PAS
Bij de spaanse pas in aanleerfase begin ik met elk been los aan te tikken en bij elk been ‘PAS’ te vragen. Hiervoor sta ik ook weer schuin voor het paard om het paard voorwaarts te kunnen motiveren en zijn tempo goed te kunnen controleren. Pas in een latere fase ga ik er naast staan met de zweep voor de borst. In de afwerk fase geef ik dan ook een ander commando, namelijk “PASO” en ik klik het ritme met mijn tong. Elk been motiveer ik dus om te bewegen en op te tillen terwijl ik met het klikken van mijn tong zorg dat het paard voorwaarts blijft denken.
De SPAGAAT
Voor de spagaat zijn verschillende handige mogelijkheden. Wat ik zelf vaak zie is het om en om aantikken van de voorbenen om ze naar voren te zetten, maar persoonlijk vind ik dit totaal geen handige methode, waarom 10 keer tikken als het in 1 soepele beweging kan? Daarnaast heb ik natuurlijk altijd al het jambette commando op de voorbenen staan… Om een handig commando vanaf de VOORKANT te gebruiken zou je bijvoorbeeld de zweep simpel op de grond kunnen houden, eventueel tikkend, je arm strekken en stemcommando “WIJD”, “STREK” of “PARK OUT” kunnen gebruiken. Vanaf de ZIJKANT zou je de zweep aan de binnenkant van de knieën kunnen leggen. Maar ook weer met hetzelfde stemcommando (WIJD, STREK, PARK OUT).
De KLASSIEKE BUIGING
Voor de klassieke buiging zet ik eigenlijk altijd het zweepcommando op de singelplek. Dit omdat ik in de basis van de klassieke buiging al gelijk mijn hand op de singelplek koppel aan het zakken door de schoft. Het is dus vrij makkelijk voor een paard om over te stappen van handcommando naar zweepcommando. Voor de buiging gebruik ik altijd stemcommando “PLIÉ’. Dit commando gebruik ik omdat het fijner klinkt dan ‘BUIG’ of ‘LAAG’. De klank is heel duidelijk. Natuurlijk kan dit naar eigen wens gedaan worden! Voor de buiging buig ik zelf vaak ook iets in mijn lichaam.
Belangrijkste tip
Let altijd op waar je staat, hoe je houding is, en vooral WAAROM je iets op een bepaald commando gaat zetten…. In de volgende blog zullen nog een paar nieuwe oefeningen en hun commando’s beschreven worden! (Compliment, knielen, liggen & steigeren)
© 2017 Visibre Team